A vezető magyar FC Barcelona blog!

Barcanoticias

Három beszédes pont az El Clasico előtt

2023. március 18. - culee14

A Barcelona az idei szezonban negyedszer is a Real Madrid ellen lép pályára. Egy felemás és megpróbáltatásokkal teli időszak után, amikor több kulcsjátékosukat is nélkülözniük kellett, Xavi csapata azzal a reménységgel tér vissza a Camp Nouba, hogy a Blaugrana jelvényéhez méltóan győztesen távozhat.

 

1. Késői csapások
Az elmúlt hetek nehézségei után minden culé reménykedett abban, hogy újra láthatja a sztárokat a pályán, és a meghatározó szereplők körében tapasztalható súlyos sérüléshullám ellenére pozitív érzések keringtek a visszatérésükkel kapcsolatban. Lewandowski már a múlt hétvégén, az Athletic Bilbao ellen visszakerült a kezdő XI-be, míg Pedri és Dembélé felépülése is várható volt a Clasicóig.

Azonban, mint arról nemrég a spanyol Mundo Deportivo beszámolt, Ousmane Dembélé részvétele a vasárnapi összecsapáson teljesen kizárt, mivel felépülése hosszabb időt vesz igénybe, mint azt kezdetben várták. Pedri viszont a mai edzésen rosszullétet kapott, és Javi Miguel szerint ő is kieshet a Clasicóra.

Mivel ők nem állnak rendelkezésre, a hiányuk jelentős hatást gyakorolt a Blaugrana játékára, és valóban sikerült pótolni őket olyanokkal, mint Kessié és Raphinha, hogy minimalizálják a veszteségeket, de még így is messze vannak attól, amire Pedrivel és Dembélével képesek lennének, és a hiányuk Xavi számára is érezhető veszteség lesz.

2. Taktikai megközelítés
Mivel Pedri és Dembélé gyakorlatilag kiesett, felmerül a kérdés: milyen játékfelfogást választ Xavi a Real Madrid ellen? Az elmúlt meccseken látott megközelítést szem előtt tartva - valami hasonlóra számíthatunk, mint amit a katalánok két héttel ezelőtt a Bernabéuban mutattak, ami végül jó döntésnek bizonyult.

Ráadásul a meccs állását elnézve indokolt lenne egy ilyen megközelítést választani, hiszen a Barcelona jelenleg az élen áll, és ha a Los Blancos szeretné utolérni a katalánokat a bajnoki címért folyó versenyfutásban, akkor nagyon meg kell próbálnia és meg kell hajtania a győzelemért, míg Xavi emberei megelégedhetnek egy esetleges eseménytelen döntetlennel.

Ez azonban a klub hagyományainak és tipikus játékstílusának teljes elárulása lenne, de láthattuk, hogy Xavi egy meglehetősen esztétikátlan, ám hatékony módját karolta fel az eredmény elérésének. Ahogy a Copa del Rey döntetlennel kapcsolatban láthattuk, működik, és ez lenne a logikus választás Xavitól. A futball azonban sokszor szembemegy a logikával, nem igaz?

3. A bajnoki cím eldöntése?
Mint már említettük, fontos figyelembe venni a két csapat bajnoki pozícióját, amikor a megközelítésekről beszélünk. Ami biztos, hogy a Barcelona jelenleg vezeti a La Ligát 25 meccs után megszerzett 65 ponttal, 9 pont a hátránya a második helyezett Real Madriddal szemben, így itt a Real az, akinek égető szüksége van az eredményre.

A Blaugranák esetleges győzelme azt jelentené, hogy a bajnoki cím gyakorlatilag megpecsételődne, hiszen a Barcelona Messi távozása óta először emelhetné magasba a bajnoki trófeát, míg egy madridi diadal esetén a királyi fehérek mindössze 6 pontra csökkentenék hátrányukat, így a hátralévő 10 mérkőzésre még szórakoztatóbbá és küzdelmesebbé válna a címvédés.

Tehát, mire számíthatunk? Az igazsághoz tartozik, hogy nehéz megtippelni, mi járhat a két ötletgazda - Xavi és Ancelotti - fejében, hiszen a játék képét számos tényező befolyásolhatja, mint például a már említett sérülések, a Camp Nou támogató hívei, a hűség ahhoz, amit az ember általában csinál, vagy a jobb eredmény reményében másra vált.

Így mindkét fél számára rengeteg értékelendő kérdés van, és kétségkívül kulcsfontosságú mérkőzés lesz, nem csak a presztízs és az előzmények, hanem a bajnoki címért folytatott versenyfutás szempontjából is. A Real Madrid elleni győzelmet mindig nehéz kiérdemelni, de még jobb érzés, ha sikerül. Vajon a Barcelona ismét képes lesz erre?

<

A bejegyzés trackback címe:

https://barcanoticias.blog.hu/api/trackback/id/tr9518074682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása