A vezető magyar FC Barcelona blog!

Barcanoticias

Puyol: "Piqué jobb nálam"

2019. március 26. - Berbatov

Carles Puyol a Barcelona korábbi csapatkapitánya a Heineken's UEFA Champions League Trophy Tour állomásán a Marcának adott hosszabb lélegzetvételű interjút. 

Azt mondtad 40 éves korodig akarsz játszani, de előbb visszavonultál. Mikor jöttél rá, hogy nem folytatod? 

"Amikor nem tudtam edzeni. Az utolsó két évemet a térdműtétek nagyon megbonyolították. Mindenki ismeri a játékstílusomat, a sportban 100%-ot kell nyújtanod. Ha nem vagy erre képes, félre kell állnod."

Úgy gondolod a Luis Figo jelentette kihívás meghatározta a karrieredet? 

"Igen, már egy esztendeje a csapatban voltam, a szurkolók számára fontos volt. Figo a legnagyobb riválisunkhoz igazolt, nagyon feszült meccs volt. Emlékszem az atmoszférára, követnem kellett őt a pályán, időnként a bíró fütyült, de én csak futottam tovább. Nem hallottunk semmit."

Árulás volt a Real Madridhoz történő igazolása?

"Megesnek a futballban az ilyen ügyek, de amikor az egyik kapitány a rivális kedvéért hagyja el csapatot, az mindig fáj."

Dolgoztál Louis van Gaallal és Pep Guardiolával is, hogy csak két nevet említsek. Melyiküktől kaptál többet?

"Van Gaal volt a kulcs, bonyolult időszakban bízott bennem, alatta debütáltam. Frank Rijkaard is fontos volt, de a Pep alatti éveket élveztem a legjobban." 

Kulcsszerepet játszottál a hat trófeát nyerő Guardiola csapatban. Az megismételhetetlen teljesítmény? 

"Soha nem tudhatod. Az a csapat kivételesen játszott, ezt sok ember elismerte, nem csak a Barcelona szurkolók." 

Hogyan emlékszel a 2011-es klasszikusokra és José Mourinho sajtótájékoztatóira? 

"Azok a pillanatok szintén a meccsek képéhez tartoztak, néha motiváltak minket, és plusz erőt adtak. Nehéz időszak volt, én csak a térdemre összpontosítottam, hogy képes legyek játszani."

Miért nem nyert Bajnokok Ligáját Guardiola más csapattal?

"Mert nagyon nehéz. Nagyon jó munkát végez a Manchester Cityvel, ahogy előtte a Bayern Münchennél is. Jó látni, ahogyan a csapatai játszanak, gyorsan felismered a stílusát. Remélem idén City-Barcelona döntő lesz, a szurkolók ezt szeretnék."

Szerinted a Barcelona elvesztette a stílusát?

"Nem, ugyanabban az irányban próbálnak játszani. Birtokolni akarják a labdát, és dominálni a mérkőzést, de nem mindig lehetséges. Ha összehasonlítod őket azzal a csapattal, amelyben nekem is volt szerencsém játszani Xavival és Iniestával, szinte lehetetlen egy ugyanolyan csapatot megismételni. Az elképzelés és a filozófia ugyanaz, próbálnak hasonlóképpen játszani, de nem egyszerű ez."

Az elmúlt években miért nem sikerült a Barcának BL-t nyernie?

"Volt néhány rossz napjuk. Rómában, Párizsban vagy a Juventus ellen. Azok a napok voltak, amikor a dolgok egyszerűen rosszul alakultak. Ebben a versenysorozatban nem engedheted meg magadnak. Ezek egy tanulási élményként szolgálnak, meglátjuk idén sikerült-e tanulni belőlük."

A klubból hiányoztak a vezető személyiségek azokban a pillanatokban? 

"Egyáltalán nem. A Barcelona öltözője tele van nagyszerű vezetővel, hatalmas tapasztalattal és tudással rendelkeznek."

Túlságosan Messiben bíznak Barcelonában?

"Ha a történelem legjobb játékosával rendelkezel, logikus, hogy függsz tőle. Ugyanakkor nagyszerű játékosok vették körül, akik szintén történelmet írtak."

Messi miért nem játszik ugyanolyan jól az argentin válogatottban?  

"Csapatként kell funkcionálnod. Úgy godolom Argentína rendelkezik jó játékosokkal, de nem csapatként játszanak."

Crisitano Ronaldo mesterhármast szerez, majd Messi válaszol. Ez a pár reagál egymásra?

"Nem hiszem, hogy Messi reagál bármire is. Ez csak a játéka módjának a következménye, mindig döntő tényező. Tíz meccsen, ahol Messi játszik, 9-en látványos teljesítményt nyújt, 1-en meg csak nagyon jó lesz."

Ki a világ legjobb középső védője?

"Kétségtelenül Gerard Piqué."

Ramos és Piqué közül?

"Gerard Piqué."

Piqué jobb középső védő tőled?

"Igen. Különbözőek vagyunk, ő a Barcelona számára kulcsfontosságú mindenben, amihez hozzájárul. Egy jelenség és egy nagyszerű barát."

Arthur Xavi utódja a Camp Nouban? 

"Lehetséges. Csak 22 éves, nagyszerű személyiséget és hasonló képességeket prezentál, de az ő összehasonlítása Xavival még túl nagy kijelentés. A futball történetének egyik legkiválóbb középpályásáról beszélünk. Lépésről-lépésre kell haladnod, hagynunk kell Arthurt dolgozni."

Hogyan menedzselted volna az Ousmane Dembélé esetet kapitányként?

"Ő egy nagyszerű játékos, de néha nehézségekbe ütközünk. Fiatalon hibázunk. Ő a lehető legjobb helyen van, előnyt kell kovácsolnia a lehetőségéből. Azzal a képességgel amivel rendelkezik, történelmet írhat."

Ernesto Valverde a megfelelő edző a Barca számára?

"Totálisan. Barcelonában edzősködni teljesen más élmény. Ez egy hatalmas igényeket támasztó klub, de csodálatos munkát végez."

Mi hiányzik Coutinhoból Barcelonában?

"Azt hiszem ez az önbizalom kérdése, mert megvan benne a minőség. Megmutatta ezt más csapatoknál ezelőtt, sőt a Barcában is az elején. Csak önbizalomra van szüksége."

Neymar tévedett, amikor elhagyta a Barcát?

"Ezt tőle kellene megkérdezni. Én a legjobb helyen voltam, a lehető legjobb csapattársak mellett. Neymar más kihívásokra vágyott, el kell fogadni ezt. Most könnyű kijelenteni, hogy tévedett, sérülésekkel bajlódik, és a PSG nem teljesít jól a Bajnokok Ligájában."

A Real Madrid Bajnokok Ligája sikerei elhomályosították a Barcelona belföldi eredményeit?

"A klubnak jó szezonjai voltak. A Barcelona bajnokságot nyert, a Real Madrid BL-t, egyéni véleménytől függ melyik csapat ért el többet."

Mit gondolsz Zidane visszatéréséről a Real Madridhoz?

"Nyolc hónapja volt gondolkozni, eldönteni mit szeretne csinálni. A csapat nem volt sikeres nélküle. A kérdés az, hogy Zidane az előző időszakához képest tud-e jobb eredményeket produkálni."

Mit gondolsz Luis Enrique spanyol válogatott kapitányi kinevezéséről? 

"Ő egy nagyon jó barát, Spanyolország nem kívánhatott jobb edzőt. Sok szerencsét kívánok neki, szerettem volna vele együtt dolgozni, sokat tanultam volna mellette."

Hogyan értekeled jelenleg a 'Vörös Fúriát'?

"Generációváltás zajlik éppen. Fantasztikus sikereket értünk el, nyertünk két Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot. Jelenleg változás történik, de úgy gondolom jó játékosok állnak rendelkezésre, hogy sikeres legyen a válogatott egy nagyszerű edző irányítása alatt."

<

A bejegyzés trackback címe:

https://barcanoticias.blog.hu/api/trackback/id/tr2214717591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

il Moro 2019.03.26. 17:53:19

Gondolom mindjárt Robi71 vitába száll Puyollal, hogy mennyire nincs igaza, mert Coutinho és Dembélé szarok. :)

Robi71 2019.03.26. 18:40:39

@il Moro: Dehogy. Puyol őszintén elmondta róluk a véleményét, ahogy azt is, hogy Pique jobb, mint ő volt. Ehyezértek vele. :)

GYLS 2019.03.26. 18:53:19

@Robi71: Végre! Puyol Dembelével kapcsolatos véleményével is egyetértesz.

Robi71 2019.03.26. 18:56:46

@GYLS: Ahogy azzal is, hogy Pique jobb védő, mint ő volt.

Frenkie82 2019.03.26. 19:06:47

Piqué Bernabéu nem rossz védő, sőt..., de Puyol azért más kategória volt anno ;) a sportszerűség mintaképe volt, elhúzta a balhézó játékosokat a bírótól, a védelem jobb oldalán éppúgy bevethető volt, mint középen, stb. ... Mr.Shakira sem csapnivaló védő, de Puyi nyomába sem érhet... Puyol egy vezér volt mindig... Nem nagyon volt gyenge meccse... Kicsit Balázs Palis, de ki nem tojja le ;)

Robi71 2019.03.26. 19:10:52

@Frenkie82: Pique adottságokban, képességekben jobb, Puyol lelkesedéssel pótolta a hiányosságait. Karakterben teljesen különböznek. Puyol spártai, Pique úrigyerekhez méltóan nagyvonalúbb.

sunt 2019.03.26. 19:34:49

Puyolnak ez a nyilatkozata tök taktikázás. De értsük meg végre, hogy a pályán nem 11 focista játszik ilyen - olyan adottságokkal, hanem mindig egy csapat. Ezért túl sok értelme nincs az állandó összehasonlításoknak. A WhoScored minden, csak nem a végső igazság letéteményese.

DISTANTxTHUNDER 2019.03.26. 20:49:22

Most komolyan, valaki kinézte Puyolból hogy majd azt mondja "én jobb vagyok mint Piqué"? :) Ettől még Puyol nagyságrendekkel fontosabb karaktere volt a csapatnak, azota is hiányzik.. nem a védő tudása miatt hanem mert ő igazi kapitány volt

DISTANTxTHUNDER 2019.03.26. 20:55:18

Off: Rashford is téma a Barcánál csatárposztra.. logikus opció lenne, ha a Frankfurt túl sokat kérne Jovicért (nyilván 100 millió euró, vagy azt közelítő összegről felesleges beszélni).. papíron Rashford a drágább a hypeja miatt, de az értékét adott esetben Umtivel vagy Rakiticcsel lehet csökkenteni, akiket meg a MU nézett ki magának.. mindkettő "helyére" úgymond igazoltunk már De Jong és De Ligt személyében, noha mindkettő távozása fájdalmas veszteség lenne (Umtitié főleg, őt a Barca nevelte a világ egyik legjobb védőjévé).. ez is egy járható út a nyáron

Maestro10 2019.03.26. 21:02:48

A spanyoloknál sem Busquets, sem Alba nem játszik a máltaiak ellen, ami nekünk nem feltétlenül rossz hír.

Raven1975 2019.03.26. 21:06:12

Puyol nagyszerű védő és igazi vezéregyéniség volt! :)

marco100 2019.03.26. 21:29:52

@DISTANTxTHUNDER: Rashford jobb mint Jovic.. En jobban örülnék neki az biztos. De kíváncsi leszek hogy ha bárkit is igazolunk Valverde le fogja e ültetni padra Suarezt rendszeresen.. Mert ha nem felesleges idecsabitani jó játékosokat aztán padoztatni és ezzel a fejlődését is gatolni

Robi71 2019.03.26. 21:38:07

@DISTANTxTHUNDER: Ez a Rashford story a szokásos "zavaró mélyrepülés". A MU a soron követő ellenfelünk a BL-ben. A srác a MU üdvöskéje...ennyi erővel lehetne Kylian is célpont.

DISTANTxTHUNDER 2019.03.26. 22:29:29

@marco100: Nem hiszem hogy amíg Suarez így játszik addig sokszor ültetné le őt Valverde, és nem is indokolt.. sok gólt ügyetlenkedik össze :) És persze addig amíg ő kezdő felesleges Rashford vagy Jovic szintű jatékosokban gondolkodni

DISTANTxTHUNDER 2019.03.26. 22:41:54

@Robi71: Jovic meg a Frankfurt üdvöskéje, őt mennyivel lesz reálisabb megszerezni? Amúgy a Frankfurt még le sem igazolta a Benficátol a srácot, miért adnák szinte azonnal tovább? Bőven megtarthatják min. 1szezonra még, Jovic is legutóbb azt nyilatkozta hogy jól erzi magát ott.. a folyatos játékkal pedig az árát is egyre feljebb tornászhatja.. legnagyobb realitasa amúgy annak van hogy De Ligt és De Jong 150 milliója (plusz az évi 2×10mio fizetésük) után már nem igazolunk senkit, max Alberto Morenot a Poolból Alba mögé ingyen.. hogy beleférjen még egy támadó, ahhoz mindenképp egy nagy nevet el kell adni, és akkor mar miért ne kötnénk össze a kettőt, pl egy cserével a MUval.. ha belegondolsz, ez tök logikus, gondolom az ujsagok is ezért kaptak rá erre a Rashford témára.. Rashford teljesen más stílus mint Jovic vagy Suarez, ő inkább a direktebb, gyorsabb focit jatsza.. azt lehet mondani hogy Rashford a MU Mbappéja, de szerencsére a MU nem a PSG..

DISTANTxTHUNDER 2019.03.26. 22:44:38

De Ligt és De Jong folyamatosan áradozik a Barcáról, hogy őket mennyire ide találták ki, Jovictol ilyeneket nem hallottam.. sőt, semmit nem hallottam tőle ami csak sejtetné hogy mik a tervei, de lehet csak en vagyok lemaradva

2019.03.27. 08:01:42

Sergi Roberto tegnap játszott Málta ellen a csapat egyik legjobbja volt ,,,Enrique mesternek lesz még bőven munkája mert ez a Spanyol válogatott nem túl acélos ha a 2 meccsüket összegezve nézzük

Sörenzen 2019.03.27. 09:27:08

Vártam, hogy Valaki észreveszi, hogy Puyol milyen diplomatikusan nyilatkozott, de nem.
Pedig látnivaló, hogy egy rossz szava nem volt senkivel szemben, minden említett játékosról csak a legjobbakat mondta... - Valverdéről, Coutinhoról, na meg Luchoról...

Kertai Dávid 2019.03.27. 10:08:07

@zeli39: igen ő jól játszott, több gólpassza is lehetett volna ha Saul nem ilyen gyenge, vagy ha Asensio is jobb formában van... valahogy ez még tényleg nem elég acélos, pláne ilyen emberekkel mint Rodrigo, Parejo, Muniain... nyilván nem rossz játékosok, de szerintem ők nagyon kilógnak innen:/ de nem baj, ezért vannak az ilyen meccsek hogy lehessen próbálgatni, de az biztos hogy van még dolga Luchonak

Messilona F.C. 2019.03.27. 22:23:34

@Raven1975: "ő" a TITÁNOK egyike ....ezt soha senki nem feledte! ; )
süti beállítások módosítása